HimBuds: HPAS Question Bank Series-9

HPAS Question Bank Series-9
HPAS Question Bank Series-9
Elated by the success of our previous series, with an aim of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the ninth in the series of General Awareness and General Knowledge questions  for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.
1. Which district is the first to geo-tag all its assets under MGNREGA?
A. Kangra
B. Hamirpur
C. Shimla
D. Mandi

Answer: Kangra
 
2. Which district of Himachal is second worst effected by TB?
A. Kangra
B. Kullu
C. Mandi
D. Hamirpur

Answer: Kullu
 
3. Golf destination and Eco-tourism park will be opened at?
A. Naldera
B. Mashobra
C. Kufri
D. Kasauli

Answer: Naldera
 
4.  Gahar valley is in which district?
A. Kangra
B. Lahaul Spiti
C. Kinnaur
D. Sirmaur

Answer: Lahaul Spiti
 
5. Halda festival is celebrated in?
A. Lahaul Spiti
B. Kinnaur
C. Shimla
D. Sirmaur

Answer: Lahaul Spiti
 




6. E-cafe for easy access of internet  has been opened at?
A. Keylong
B. Kaza
C. Kalpa
D. Hikkim

Answer: Keylong
 
7. Galma Kotlu irrigation scheme is in?
A. Kangra
B. Kinnaur
C. Mandi
D. Sirmaur

Answer: Mandi
 
8. Haripur fort is on the bank of which river?
A. Uhl
B. Banganga
C. Neugal
D. Reena

Answer: Banganga
 
9. Recently Nature fest was held at?
A. Simbalbhara wildlife sanctuary
B. Great Himalayan National park
C. Pin valley National park
D. Inderlikka Wildlife sanctuary

Answer: Great Himalayan National park
 
10. Mukhymantri Khet Sanrakshan Subsidy has been increased from 60℅ to?
A. 65%
B. 70%
C. 75%
D. 80%

Answer: 80%
 
11. Gas that leaked during Bhopal gas tragedy was?
A. Methyl isocyanide
B. Ethyl isocyanide
C. Methyl Ethyl isocyanide
D. Methyl cyanide

Answer: Methyl isocyanide
 
12. Largest Spanish speaking country in the world is?
A. Mexico
B. Malaysia
C. Myanmar
D. Netherland

Answer: Mexico
 
13. The headquarter of Gaddar party was in?
A. Washington DC
B. Geneva
C. San Francisco
D. The Hague
Answer: San Francisco
 
14. Who built the old fort (Purana Quila)  in Delhi?
A. Sher Shah Suri
B. Shah jahan
C. Aurangzeb
D. Ahmad Shah Abdali
Answer: Sher Shah Suri




 
15.  Twang buddhist monastery is situated in?
A. Himachal Pradesh
B. Arunachal Pradesh
C. Sikkim
D. Nagaland

Answer: Arunachal Pradesh
 
16. Human eye is sensitive to wavelength of?
A. 380-760 nm
B. 380-1140 nm
C. 360-720 nm
D. 360-1080 nm
 
Answer: 380-760 nm
 
17. Who described Indian Civil Services as “Steel frame of India”?
A. Lloyd George
B. Lloyd Lawrence
C. Lord Ripon
D. Lord Mayo
Answer: Lloyd George
 
18. Water is transported to different parts of plants by
A. Xylem
B. Chloroplast
C. Leaves
D. Stem
Answer: Xylem
 
19. Which is most abundant element in plants?
A. Glucose
B. Xylose
C. cellulose

D. Fructose

Answer: Cellulose
 
20. Enzymes are generally?
A. Proteins
B. Peptide
C. Polypeptide
D. Vitamins
Answer: Proteins




We hope that the HPAS Question Bank series-9 has successfully fulfilling its objective. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

Read Previous series of Questions by Clicking on Links below:
HPAS Question Bank series-1HPAS Question Bank series-2

HPAS Question Bank series-3

HPAS Question Bank series-4

HPAS Question Bank series-5

HPAS Question Bank series-6

HPAS Question Bank series-7

HPAS Question Bank series-8

Cover Pic credits:tourism-of-india.com

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected