HimBuds: HPAS Question Bank Series-10

HPAS Question Bank Series-10HPAS Question Bank Series-10

We provided nine series of questions in the past and the way you loved them was really motivating factor for us. With an aim of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the tenth in the series of General Awareness and General Knowledge questions  for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Three days Chesu fair is celebrated in?
A. Rewalsar
B. Renuka
C. Trilokpur
D. Paonta Sahib

Answer: Rewalsar

2. Kullu ranked _______ among 434 cities Swachh Sarvekshan 2017?
A. 234
B. 242
C. 251
D. 259

Answer: 259

3. Nature park is to be developed by the forest department at?
A. Kasauli
B. Kasol
C. Tirthan
D. Sainj

Answer: Kasol

4 ‘Oorja’ under 19-talent hunt football tournament was held in?
A. Hamirpur
B. Una
C. Bilaspur
D. Kangra

Answer: Una

5. Great Himalayan National park was declared to be a national park in the year?
A. 1997
B. 1998
C. 1999
D. 2000

Answer: 1999




6. Indo-Oman Army exercise took placed in?
A. Kullu
B. Una
C. Chamba
D. Kangra

Answer: Chamba

7. Forest department will develop a biodiversity park in?
A. Kullu
B. Una
C. Chamba
D. Kangra

Answer: Kullu

8. Folk Artist performed which dance at UP Fest?
A. Thoda
B. Kayang
C. Nati
D. Kalthang

Answer: Thoda

8. Kathgarh fair is held for?
A. 2 days
B. 3 days
C. 5 days
D. 7 days

Answer: 3 days

9. ” Raja Taan Fakeer Hai” book is written by?
A. Vinay Sharma
B. Vinay Garg
C. Vinay Verma
D. Vinay Tiwari

Answer: Vinay Sharma

10. Western tragopan breeding centre is in?
A. Sarahan
B. Naldera
C. Kufri
D. Jubbal

Answer: Sarahan

11. Name the site where Harappan ploughed field has been found?
A. Kalibanga
B. Vallabhi
C. Vaishali
D. Nagasen

Answer: Kalibanga

12. Local name of shifting cultivation in Malaysia?
A. Lipsa
B. Ladang
C. Larani
D. Lingna

Answer: Ladang

13. Great salt lake is in which country?
A. USA
B. UK
C. Canada
D. Australia

Answer: USA




14. Which article of the Indian Constitution is known as the dead article?
A. Article 351
B. Article 356
C. Article 354
D. Article 358

Answer: Article 356

15. Right To Education was added as a fundamental right by which amendment?
A. 82nd
B. 84th
C. 86th
D. 88th

Answer: 86th

16. Diego Garcia Island is in which ocean?
A. Pacific ocean
B. Indian ocean
C. Arabian ocean
D. Arctic ocean

Answer: Indian ocean

17. In India, the forest cover percentage area is?
A. 19 %
B. 21 %
C. 23 %
D. 25 %

Answer: 21%

18. Which of the following snake builds its nest?
A. King cobra
B. Anaconda
C. Python
D. Vipers

Answer: King Cobra

19. Kalhan’s ‘Rajatarangini’ was translated into english by?
A. Sir Aurel Stein
B. Sir George Stein
C. Sir David Orchalety
D. Sir Robert Stein

Answer: Sir Aurel Stein

20. Which drug reduces fever?
A. Antipyretic
B. Antigasteric
C. Analgesic
D. Keterolac

Answer: Antipyretic




We hope that the HPAS Question Bank series-10 has successfully fulfilling its objective. This is all we have for you before 25th May 2017 HPAS-2016 Exam. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

Read Previous series of Questions by Clicking on Links below:

HPAS Question Bank series-1

HPAS Question Bank series-2

HPAS Question Bank series-3

HPAS Question Bank series-4

HPAS Question Bank series-5

HPAS Question Bank series-6

HPAS Question Bank series-7

HPAS Question Bank series-8

HPAS Question Bank Series-9

Wish you all the Very Best for HPAS-2016. Good Luck, Rock The Exam. 🙂 

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected