HimBuds: HPAS Question Bank Series-8

HPAS Question Bank Series-8

HPAS Question Bank Series-8

Elated by the success of our previous series, with an aim of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the eighth in the series of 10 General Awareness questions and 10 miscellaneous General Knowledge questions  for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Kirda Dun Valley is in which district?
A. Kinnaur
B. Sirmour
C. Kullu
D. Kangra

Answer: Sirmour

2. Balh Valley is in which district?
A. Kullu
B. Sirmour
C. Kinnaur
D. Mandi

Answer: Mandi

3. Spiti river is the tributary of which river
A. Beas
B. Satluj
C. Yamuna
D. Ravi

Answer: Satluj

4. Guru Ghantal monastery is in?
A. Kullu
B. Lahaul Spiti
C. Kinnaur
D. Sirmour

Answer: Lahaul Spiti

5. Suketi river is the tributary of?
A. Beas
B. Satluj
C. Yamuna
D. Ravi

Answer: Beas




6. Kunihar Valley is in?
A. Kullu
B. Solan
C. Kinnaur
D. Kangra

Answer: Solan

7 A.O. Hume founded Congress Party in Shimla at?
A. Rohtney castle
B. Vicerogal lodge
C. Holly lodge
D. Town Hall

Answer: Rohtney castle

8. Rippon hospital in Shimla was opened during the time of?
A. Lord Dufferin
B. Lord Mountbatten
C. Lord Wellselley
D. Lord Haringston

Answer: Lord Dufferin

9. Holly lodge is the property of?
A. Virbhadra Singh
B. Prem Kumar Dhumal
C. Vidya Stokes
D. G S Bali

Answer: Virbhadra Singh

10. Shimla became the summer capital of India from 1864 to
A. 1935
B. 1939
C. 1942
D. 1945

Answer: 1939

11. Washing machine works on the principal of?
A. Centripetal force
B. Centrifugal force
C. Gravity
D. Viscosity

Answer: Centrifugal force

12. Colour of garlic is due to
A. Sulphur component
B. Potassium Component
C. Sodium component
D. Calcium component

Answer: Sulphur component

13. Telegraph service closed in India in?
A. July 2010
B. July 2011
C. July 2012
D. July 2013

Answer: July 2013




14. Major religion of Myanmar is?
A. Hindu
B. Christian
C. Buddhism
D. Jainism

Answer: Buddhism

15. Which state record highest Schedule Caste population as per 2011 census?
A. Himachal Pradesh
B. Punjab
C. Haryana
D. Rajasthan

Answer: Punjab

16. Which country is known as “Sugar bowl” of the world?
A. Chile
B. Cuba
C. Brazil
D. Rome

Answer: Cuba

17. World anti-doping agency was set up in the year?
A. 1994
B. 1997
C. 1999
D. 2000

Answer: 1999

18. One litre of water is approximately equals to?
A. 0.9 kg
B. 0.8 kg
C. 0.7 kg
D. 1.0 kg

Answer: 0.9 kg

19. In Galvanization process, the iron sheet is coated with?
A. Iron
B. Zinc
C. Platinum
D. Tin

Answer: Zinc

20. Which type of lens is used to correct far-sightedness?
A. Concave lens
B. Convex lens
C. Concave mirror
D. Convex mirror

Answer: Convex lens





We hope that the HPAS Question Bank series-8 has successfully fulfilling its objective. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

Read Previous series of Questions by Clicking on Links below:

HPAS Question Bank series-1

HPAS Question Bank series-2

HPAS Question Bank series-3

HPAS Question Bank series-4

HPAS Question Bank series-5

HPAS Question Bank series-6

HPAS Question Bank series-7

Cover Pic credits: flickr.com

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected