HimBuds: HPAS Question Bank Series-6

HPAS Question Bank Series-6

HPAS Question Bank Series-6

Elated by the success of our previous series, with an aim of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the sixth in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Mulgan Valley is in which district?
A. Kangra
B. Mandi
C. Lahaul Spiti
D. Kinnaur

Answer: Kinnaur

2. Bhunda Festival of Nirmand is held after how many years?
A. 10 years
B. 12 years
C. 7 years
D. 5 years

Answer: 12 years

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-1

3. Sih Ballet is associated with which region?
A. Rohru-Jubbal
B. Kinnaur-Kalpa
C. Mandi-Sundernagar
D. Kehloor-Kutheid

Answer: Rohru-Jubbal

4. Pattan Valley is in which district?
A. Lahaul Spiti
B. Mandi
C. Kangra
D. Kinnaur

Answer: Lahaul Spiti




5. Which Raja of Mandi built Darbar hall in 1906?
A. Vijay Sen
B. Bhawani Sen
C. Ajber Sen
D. Prakash Sen

Answer: Bhawani Sen

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-2

6. Shimla became the capital of British regime in?
A. 1846
B. 1864
C. 1896
D. 1872

Answer: 1864

7. Which district records the maximum pulse production in Himachal?
A. Shimla
B. Mandi
C. Kangra
D. Kinnaur

Answer: Shimla

8. What was the female literacy in HP in 1951?
A. 5℅
B. 10%
C. 1℅
D. 2%

Answer: 2%

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-3

9. After Kinnaur and Lahaul Spiti, which district of HP has recorded lowest percentage of urban population in 2011 census?
A. Mandi
B. Kangra
C. Hamirpur
D. Solan

Answer: Kangra

10. Budhi Diwali is famous Festival of which district?
A. Kullu
B. Mandi
C. Kangra
D. Kinnaur

Answer: Kullu

11. What was the capital of Kullu in earlier times?
A. Jagatmukh
B. Nirmand
C. Malana
D. Brahmpur

Answer: Jagatmukh

12. Lakshmi Narayan Temple in Chamba was built by?
A. Sahil Verman
B. Aditya Verman
C. Prakash Verman
D. Prithvi Verman

Answer: Sahil Verman




13. When Himachal was formed in 1948, which was the smallest princely state to join it?
A. Kuthar
B. Chinni
C. Kehloor
D. Bushahr

Answer: Kuthar

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-4

14. Chamba Pattan bridge is on which river?
A. Beas
B. Ravi
C. Satluj
D. Yamuna

Answer: Beas

15. At which place in Mandi district has the department of Ayurveda set up a herbal garden?
A. Sundernagar
B. Jogindernagar
C. Mandi
D. Karsog

Answer: Jogindernagar

16. Sansar Chand fell in love with a Gaddan named?
A. Nakho
B. Saaryo
C. Manjhi
D. Dargo

Answer: Nakho

17. Who was the first captain of Indian Hockey Team from Himachal?
A. Balbir Singh
B. Charanjeet Singh
C. Baldev Singh
D. Gurbaksh Singh

Answer: Charanjeet Singh

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-5

18. Yunam So lake is in which district?
A. Lahaul Spiti
B. Kinnaur
C. Chamba
D. Kangra

Answer: Lahaul Spiti

19. Which raja of Mandi gave ‘Shivratri Fair’ the form of a cultural festival?
A. Ajber Sen
B. Suraj Sen
C. Vijay Sen
D. Vikram Sen

Answer: Suraj Sen

20. The Department of Information & Public Relations was created in Himachal in?
A. 1966
B. 1972
C. 1954
D. 1976

Answer: 1954




We hope that the HPAS Question Bank series-6 has successfully fulfilling its objective. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

Read Previous series of Questions by Clicking on Links below:

HPAS Question Bank series-1

HPAS Question Bank series-2

HPAS Question Bank series-3

HPAS Question Bank series-4

HPAS Question Bank series-5

Cover Pic Credits: amazingplannerz.com

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected