HimBuds: HPAS Question Bank Series-7

HPAS Question Bank Series-7

HPAS Question Bank Series-7

Elated by the success of our previous series, with an aim of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the seventh in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Which market of Mandi is known as “Heart of Mandi”?
A. Chohata Market
B. Debna Market
C. Tibetan Market
D. Medhni market

Answer: Chohata Market

2. What is the name of train running on “Pathankot-Jogindernagar” railway line?
A. Kangra Queen
B. Kangra Express
C. Jogindernagar Express
D. Kangra Superfast

Answer: Kangra Queen

3. What is the name of train running in Shimla kalka railway line
A. Shimla Express
B. Shivalik Express
C. Kalka Express
D. Dhauladhar Express

Answer: Shivalik Express

4. Which place is famous for transport industry in Himachal Pradesh?
A. Nirmand
B. Gaggal
C. Bhuntar
D. Kalpa

Answer: Gaggal

5. Jahangir invaded Nurpur in?
A. 1645
B. 1620
C. 1637
D. 1925

Answer: 1620




6. Who was the leader of  protest in Dhami tragedy?
A. Bhagmal Sahotha
B. Pt. Padam Dev
C. Keshav Sen
D. Vaidji Surat Singh

Answer: Bhagmal Sahotha

7. What is the sex ratio per 1000 males as per 2011 census?
A. 988
B. 974
C. 992
D. 964

Answer: 974

8. The biggest natural lake of Himachal is?
A. Rewalsar lake
B. Renuka lake
C. Manimahesh lake
D. Dal lake

Answer: Renuka lake

9. “Pin Valley National Park” is in?
A. Lahaul valley
B. Spiti valley
C. Kullu valley
D. Parbati Valley

Answer: Spiti valley

10. “Great Himalayan National Park” is in?
A. Kinnaur
B. Kullu
C. Mandi
D. Sirmour

Answer: Kullu

11. The old name of “Jakhu” in Shimla was?
A. Jhakhad
B. Jhansu
C. Jakhnar
D. Jakhsukh

Answer: Jhakhad

12. “Guru ka Lahore” is in which district?
A. Kullu
B. Mandi
C. Bilaspur
D. Sirmour

Answer: Bilaspur

13. “Sombhadra” is the ancient name of which river?
A. Beas
B. Satluj
C .Swaan
D. Yamuna

Answer: Swaan

14. “Shoolini fair” is held in the month of?
A. March
B. April
C. May
D. June

Answer: June




15. Bahadalpur fort is in which district?
A. Hamirpur
B. Mandi
C. Bilaspur
D. Sirmour

Answer: Bilaspur

16. ” Jhuri” is a folk song of which district?
A. Sirmour
B. Mandi
C. Kinnaur
D. Kangra

Answer: Sirmour

17. “Phulmu Ranjhna” is the folk song of which district?
A. Kullu
B. Mandi
C. Chamba
D. Kangra

Answer: Chamba

18. “Saanjh” festival is celebrated in which district?
A. Kullu
B. Mandi
C. Kinnaur
D. Sirmour

Answer: Sirmour

19. “Gauri Shankar temple” in Hamirpur was built by?
A. Ghamand Chand
B. Abhay Chand
C. Sansar Chand
D. Prakash Chand

Answer: Sansar Chand

20. “Chadiyo ka Mela” Stick fair is in which district?
A. Kinnaur
B. Sirmour
C. Kullu
D. Kangra

Answer: Sirmour




We hope that the HPAS Question Bank series-7 has successfully fulfilling its objective. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

Read Previous series of Questions by Clicking on Links below:

HPAS Question Bank series-1

HPAS Question Bank series-2

HPAS Question Bank series-3

HPAS Question Bank series-4

HPAS Question Bank series-5

HPAS Question Bank series-6

Cover pic credits: hillpost.in

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected