HimBuds: HPAS Question Bank Series-3

HPAS Question Bank Series-3

HPAS Question Bank Series-3Continuing with our promise of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the third in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Animal pass is situated in?
A. Lahaul Spiti
B. Kinnaur
C. Kullu
D. Chamba

Answer: Kullu

2. Gairu jot is in?
A. Lahaul Spiti
B. Kinnaur
C. Kullu
D Kangra

Answer: Kangra

3. Which king was known as Chatrapati or Ajanbhau?
A. Raja Kheri Singh
B. Zorawar Singh
C. Raja Lakshman Das
D. Raja Sansar Chand

Answer: Raja Kheri Singh

4. Who was known as Chota Raja?
A. Raja Kheri Singh
B.  Zorawar Singh
C. Raja Lakshman Das
D. Raja Sansar Chand

Answer: Zorawar Singh

5. Who is known as Kaviraj?
A. Baba Kanshi Ram
B. Pt. Padam Dev
C. Dr. Y. S. Parmar
D. Bhagmal Sotha

Answer: Pt. Padam Dev




6. Which lake is known as the lake of dirty water?
A. Kareri lake (Kangra)
B. Nako lake (Kinnaur)
C. Karali lake (Shimla)
D. Sorang lake (Kinnaur)

Answer: Karali lake (Shimla)

7. Which lake is also known as ‘Ice skating Playground’?
A. Kareri lake (Kangra)
B. Nako lake (Kinnaur)
C. Karali lake (Shimla)
D. Sorang lake (Kinnaur)

Answer: Nako Lake (Kinnaur)

8. Parashuram temple is in?
A. Kullu
B. Bhuntar
C. Nirmand
D. Manali

Answer: Nirmand

9. Tibbati are known as Bhot in which region?
A. Kinnaur
B. Paangi
C. Lahaul
D. Kangra

Answer: Paangi

10. Tabhagastan, Kumar and Kovanchi are?
A. Types of marriage in Lahaul
B. Customs of marriage in Lahaul
C. Breakfast in Lahaul
D. Castes in Lahaul

Answer: Types of marriage in Lahaul

11. “Ralli Pujan” in Kangra is related to?
A. Birth
B. Death
C. Marriage
D. NOTA

Answer: Marriage

12. Gaddis are the descendants of?
A. Khatri
B. Katoch
C. Thakur
D. Raathi

Answer: Khatri

13. Kamla Rani and Roshni Devi were famous in area of?
A. Folk dance
B. Folk song
C. Handicraft
D. Writing

Answer: Folk song

14. “Bhaint” and “Bihagda” Folk Songs are?
A. Marriage songs
B. Religious songs
C. Birth related songs
D. NOTA

Answer: Religious Songs

15. “Bhagati” language is related to?
A. Bilaspur
B. Solan
C. Una
D. Kangra

Answer: Solan




16. Total number of Tehsils in Himchal is 1948 were?
A. 34
B. 24
C. 44
D. 54

Answer: 24

17. Sh. Virbhadra Singh became the chief minister of Himachal Pradesh for the first time in?
A. 1987
B. 1983
C. 1991
D. 1994

Answer: 1983

18. Kilar is the headquarter of?
A. Lahaul
B. Kinnaur
C. Pangi
D. Spiti

Answer: Pangi

19. Who was the first non-congress Chief Minister of Himachal Pradesh?
A. Thakur Ram Lal
B. Pandit Sukh Ram
C. Prem Kumar Dhumal
D. Shanta Kumar

Answer: Shanta Kumar

20. The Viceregal Lodge, Shimla was transferred to Indian Institute of Advanced Studies by?
A. Lord Mountbatten
B. Dr. S. Radhakrishnan
C. Dr. Rajendra Prasad
D. Pt. Jawahar Lal Nehru

Answer: Dr. S. Radhakrishnan




Thanks for going through the questions of our HPAS Question Bank series-3. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-1

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-2

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected