HimBuds: HPAS Question Bank Series-4

HPAS Question Bank Series-4

HPAS Question Bank Series-4

Aiming at helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the fourth in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Which is the smallest town of Himachal Pradesh?
A. Shimla
B. Dharamshala
C. Shri Naina Devi Ji
D. Hamirpur

Answer: Shri Naina Devi Ji

2. Shillaru stadium is situated in?
A. Dharamshala
B. Solan
C. Kinnaur
D. Shimla

Answer: Shimla

3. Kaala Rana was related to?
A. Hockey
B. Football
C. Volleyball
D. Badminton

Answer: Volleyball

4. The oldest college of Himachal Pradesh is in which district?
A. Shimla
B. Kinnaur
C. Mandi
D. Kangra

Answer: Mandi




5. Kamla Nehru Hospital was originally named as?
A. Lady Reading Hospital
B. Lady Elizabeth I Hospital
C. Lady Huymani Hospital
D. Lady Elizabeth II Hospital

Answer: Lady Reading Hospital

6. The name of the Ayurvedic college situated in Paprola is?
A. Atal Bihari Ayurvedic college
B. Rajiv Gandhi Ayurvedic college
C. Indira Gandhi Ayurvedic college
D. Mahatma Gandhi Ayurvedic college

Answer: Rajiv Gandhi Ayurvedic college

7. Roerich Art gallery is situated in?
A. Naggar (Kullu)
B. Bajora (Kullu)
C. Malana
D. Manali

Answer: Naggar (Kullu)

8. Gaiety Theatre was opened in Shimla in?
A. 1858
B. 1885
C. 1887
D. 1897

Answer: 1887

9. I.T.I for Divyang candidates is situated in?
A. Sundernagar
B. Mandi
C. Shimla
D. Kangra

Answer: Sundernagar

10. FCI Food and Craft Institute situated in?
A. Kufri
B. Kasauli
C. Naldehra
D. Mashobra

Answer: Kufri





11. Who was first DGP of Himachal Police?
A. N C Mehta
B. B N Thakur
C. I B Negi
D. S N Verma

Answer: I B Negi

12. The First lady speaker of Himachal Pradesh Vidhan Sabha was?
A. Chandresh Kumari
B. Vidya Stokes
C. Leela Seth
D. Pratima Thakur

Answer: Vidya Stokes

13. Who gave ‘Baba Kanshiram’ the title of ‘Pahari Gandhi’?
A. Mahatma Gandhi
B. Jawaharlal Nehru
C. Subhash chandar Bose
D. Lala Lajpat Rai

Answer: Jawaharlal Nehru

14. Who holds a world record in typing from Himachal?
A. Ravinder Singh
B. Rajinder Singh
C. Randhir Singh
D. Ravi Nath

Answer: Rajinder Singh

15. Norah Richard is related to which place?
A. Dharamshala
B. Andreta
C. Nagrota
D. Palampur

Answer: Andreta

16. Dr. Y S Parmar was born in which place in Sirmaur?
A. Baagthan
B. Harihar
C. Bandretu
D. Kritungta

Answer: Baagthan

17. Dr. Y S Parmar was awarded with which of the following?
A. Bharat Ratna
B. Padam Bhushan
C. Padam Shri
D. Padam Vibhushan

Answer: Padam Shri

18. Who is Amrita Shergill?
A. Actor
B. Dancer
C. Gymnast
D. Painter

Answer: Painter

19. The biggest town of Himachal is?
A. Shimla
B. Dharamshala
C. Solan
D. Hamirpur

Answer: Shimla

20. Raas Bihari Ghosh stayed at which place for a few months in 1913?
A. Shimla
B. Dharamshala
C. Kullu
D. Lahaul Spiti

Answer: lahaul Spiti





We hope that the HPAS Question Bank series-4 has successfully fulfilling its objective. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-1

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-2

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-3

Comments

comments

Post Author: Prateek Bachlas

PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM