HimBuds: HPAS Question Bank Series-1

HPAS Question Bank-1
HPAS Question Bank

Focusing on the need of the hour wherein maximum youth of Himachal Pradesh are actively preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the first in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. As per Mahabharata, Audambar was descendants of?
A. Parshuram
B. Vishwamitr
C. Jagdamuni
D. Padna sambhavna

Answer: Vishwamitr

2. HRTC is giving how much discount for green card holder?
A. 10℅( 40-60 km)
B. 20℅ (40-60 km)
C. 30℅ ( 40-60 km)
D. 40% (40-60 km)

Answer: 30℅ (40-60 km)

3. Rukmani Kund is in which district?
A. Kullu
B. Shimla
C. Bilaspur
D. Kangra

Answer: Bilaspur

4. Yogi Charparnath was teacher of?
A. Mussan Burman
B. Sahil Burman
C. lakshman Burman
D. None of these

Answer: Sahil Burman

5. Who was the Last ruler of Sirmour?
A. Medini Prakash
B. Lakshman Parkash
C. Rajender Prakash
D. None of these

Answer: Rajender Prakash

6. Who is the author of “Shimla: Past and Present “?
A. John Fleming
B. Lord Curzon
C. S D Collete
D. Adward J. Wakk

Answer : Adward J. Wakk

7. Solan was capital of ________ in ancient time?
A. Bhajji
B. Baghat
C. Baadhal
D. Ghund

Answer: Baghat

8. Pajhotha andolan took place in which year?
A. 1942
B. 1939
C. 1946
D. 1978

Answer: 1942




9. Who is the author of the book “Polyandry in the Himalayas “?
A. T. S. Negi
B. Dr Y. S. Parmar
C. G. D. Khosla
D. Hari Ram Jasta

Answer: Dr Y. S. Parmar

10. Pajhotha Andolan was related to which of the following?
A. Quit India movement
B. Swadeshi movement
C. Do or Die movement
D. Non cooperation movement

Answer: Quit India movement

11. Purashani is the name of which river in Vedic time?
A. Sutlej
B. Beas
C. Ravi
D. Yamuna

Answer: Ravi

12. Who brought the idol of Lord Raghunath Ji from Ayodhya?
A. Amarnath
B. Damodardas
C. RamDas
D. Bhumi chand

Answer: Damodardas

13. Chandra and Bhaga rivers meet at which place?
A. Keylong
B. Taandi
C. Pattan
D. Suhaga

Answer: Taandi

14. “Usne Kaha Tha ” story was written by?
A. Kanshi Ram
B. Yashpal
C. Chanderdhar Sharma Guleri
D. Ashok Kumar

Answer: Chanderdhar Sharma Guleri

15. Haripur was capital of _________ in ancient time?
A. Guler
B. Dadasibha
C. Nurpur
D. Nadaun

Answer: Guler




16. Rampur Lavi mela is held in which month?
A. March
B. November
C. July
D. August

Answer: November

17. Jawalamukhi Sandhi between Raja Ranjit Singh and Raja Sansarchand took place in?
A. 1786
B. 1809

C. 1805
D 1815

Answer: 1809

18. Arjikiya was the Vedic name of which river?
A. Beas
B. Satluj
C. Yamuna
D. Ravi

Answer: Beas

19. “Bahar and Bageshwar” are the varieties of?
A. Potato
B. Tea
C. Fish
D. Mushroom

Answer: Tea

20. Guru Padam Sambhav’s name is associated with which lake?
A. Nako Lake
B. Chandar taal
C. Rewalsar Lake
D. Renuka Lake

Answer: Rewalsar




Thanks for going through the questions of our HPAS Question Bank series. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas 

Comments

comments

Post Author: Prateek Bachlas

PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM

2 thoughts on “HimBuds: HPAS Question Bank Series-1

    Anu

    (May 30, 2017 - 9:16 AM)

    Very useful questions very nice work

    Prateek

    (June 18, 2017 - 7:34 AM)

    Thank you so much

Comments are closed.