HimBuds: HPAS Question Bank Series-2

HPAS Question Bank Series-2

HPAS Question Bank

Continuing with our promise of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you thesecond in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Nyugal, Malana, Phozal, Sarwari, Kunnah and Maan are tributaries of which river?
A. Satluj
B. Beas
C. Yamuna
D. Ravi

Answer: Beas

2. The biggest lake of Himachal Pradesh is?
A. Renuka
B. Rewalsar
C. Gobind sagar
D. Dal lake

Answer: Gobind sagar

3. Out of the following which lake is on Beas river?
A. Gobind sagar
B. Pong lake
C. Prashar lake
D. Dal lake

Answer: Pong lake

4. Kalasar lake is in which district?
A. Shimla
B. Mandi
C. Chamba
D. Kullu

Answer: Mandi

5. Beas kund is in?
A. Chamba
B. Manali
C. Shimla
D. Mandi

Answer: Manali




6 Jyuri Bridge on Satluj river was constructed in which year?
A. 1858
B. 1889
C. 1903
D. 1905

Answer: 1889

7. Cheenab river originates from?

A. Baralacha
B. Chamba valley
C. Rohtang
D. Dhauladhar

Answer: Baralacha

8. Dodra-kwar is in which river valley?
A. Tons
B. Pabbar
C. Yamuna
D. Giri

Answer: Tons

9. Syuil Dhara is the tributary of which river?
A. Satluj
B. Beas
C. Yamuna
D. Ravi

Answer: Ravi

10. Which of the following is not a tributary of Beas?
A. Solang
B. Mulgun
C. Sujaan
D. Parbati

Answer: Mulgun

11. What is the average rainfall in Himachal Pradesh?
A. 990mm
B. 1200mm
C. 1400mm
D. 1600mm

Answer: 1600mm

12. What is the average rainfall in Spiti valley?
A. 100mm
B. 50mm
C. 25mm
D. 150mm

Answer: 50mm

13. What is the average rainfall in Dharamshala?
A. 2500mm
B. 2000mm
C. 3000mm
D. 4000mm

Answer: 3000mm

14. Which is the biggest glacier of Himachal Pradesh?
A. Parbati Glacier
B. BaraShigdi Glacier
C. Mulkiya Glacier
D. Duduni Glacier

Answer: BaraShigdi Glacier

15. Mulkiya and Miyar Glacier, which feeds Parbati river, is in which district?
A. Kinnaur
B. Lahaul Spiti
C. Kullu
D. Shimla

Answer: Lahaul Spiti




16. The Highest peak of Dhauladhar range in Mandi district is?
A. Dehai
B. Chohar
C. Nagru
D. Sonar

Answer: Nagru

17. What is the height of Churdhar peak?
A. 10556 feet
B. 9636 feet
C. 10906 feet
D. 11965 feet

Answer: 11965 feet

18. The famous peak of Lahaul is?
A. Murang la
B. Gaiyfang la
C. liopargil
D. Gandhamadan

Answer: Gaiyfang la

19. Above which height in Himachal no vegetation is found?
A. Above 4200 mtr
B. Above 4500 mtr
C. Above 3500 mtr
D. Above 4000mtr

Answer: Above 4500mtr

20. Jhanjhiyar mountain range is in which district?
A. Kinnaur
B. Mandi
C. Bilaspur
D. Hamirpur

Answer: Bilaspur




Thanks for going through the questions of our HPAS Question Bank series. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas 

Comments

comments

Post Author: Prateek Bachlas

PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM