HimBuds: HPAS Question Bank Series-5

HPAS Question Bank Series-5

HPAS Question Bank Series-5Elated by the success of our previous series, with an aim of helping the HPAS Aspirants in preparing for Himachal Pradesh Administrative Services (HPAS), HimBuds.com brings to you the fifth in the series of 20 General Awareness questions for preparation of HPAS. HPAS Question Bank will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Ashapuri temple is situated in?

A. Palampur
B. Baijnath
C. Sirmaur
D. Kinnaur

Answer: Palampur

2. Nikora pass is between?
A. Kullu and Kangra
B. Kangra and Bharmour
C. Paangi and Bharmour
D. Kullu and Lahaul

Answer: Kangra and Bharmour

3. Miniature stone Shiv temple is in?
A. Naggar (Kullu)
B. Jakatsukh (Manali)
C. Nirmand (Kullu)
D. Solang (Manali)

Answer: Jakatsukh (Manali)

4. Shi jot pass is in?
A. Chamba
B. Kangra
C. Kullu
D. Kinnaur

Answer: Kullu




5. Trilokinath temple is in?
A. Kullu
B. Mandi
C. Chamba
D. Sirmaur

Answer: Mandi

6. The old name of Jubbal was?
A. Chinni
B. Deorha
C. Karwani
D. Nota

Answer: Deorha

7. Shaand & Shabu are famous dance forms of?
A. Kullu
B. Kangra
C. Lahaul Spiti
D. Kinnaur

Answer: Lahaul Spiti

8. The old name of Sarahan was?
A. Shontipur
B. Deorha
C. Chinni
D. Takora

Answer: Shontipur

9. Ghee, Maala and Thoda are famous dance forms of?
A. Lahaul Spiti
B. Kangra
C. Shimla
D. Sirmaur

Answer: Shimla

10. Phozal, Hansa and Saraswati are the tributaries of?
A. Satluj
B. Beas
C. Ravi
D. Yamuna

Answer: Beas

11. Bonangchu is the traditional folk dance of?
A. Kinnaur
B. Kangra
C. Chamba
D. Sirmaur

Answer: Kinnaur

12. Who wrote the ‘Dharam Chand Natak’?
A. Dharam Chand
B. Manik Chand
C. Parkash Chand
D. Prithvi Chand

Answer: Manik Chand




13. The territory of which princely state was divided between two cousins, Vijay Sen and Ram Singh in 19th century?
A. Guler
B. Sibba
C. Kangra
D. Jaswaa

Answer: Sibba

14. Which raja shifted the capital of Sirmaur from Rajban to Kalsi?
A. Udit Prakash
B. Jai Prakash
C. Uday Prakash
D. Prithvi Prakash

Answer: Udit Prakash

15. Who set up an orchard in Kullu?
A. Captain R C Lee
B. Vidya Stokes
C. Nicholas Roerich
D. NOTA

Answer: Captain R C Lee

16. Captain R C Lee set up orchard in Kullu in which year?
A. 1865 AD
B. 1870 AD
C. 1877 AD
D. 1880 AD

Answer: 1870 AD

17. Which king received Hang Rang Valley as Jagir from Tibet?
A. Shamsher Singh
B. Kehri Singh
C. Prakash chand
D. Jai Chand

Answer: Kehri Singh

18. Nicholas Roerich visited Naggar (Kullu) for the first time in?
A. 1912
B. 1923
C. 1906
D. 1908

Answer: 1923

19. Amrita Shergill joined which school in 1924- 25?
A. St. Lawrence School, Sanawar
B. Convent of Jesus and Mary, Shimla
C. Sacred Heart Convent, Tara Hall
D. DAV Lakkar Bazaar, Shimla

Answer: Convent of Jesus and Mary, Shimla




20. Indian National Congress was founded in Himachal Pradesh by?
A. Dr. Y.S. Parmar
B. Pt. Sukh Ram
C. Pt. Padam dev
D. Bhagmal Sohtha

Answer: Pt. Sukh Ram

We hope that the HPAS Question Bank series-5 has successfully fulfilling its objective. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to Bookmark this URL: himbuds.com/category/hpas

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-1

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-2

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-3

You may also Like to read: HPAS Question Bank series-4

Featured Image credits: IndiaMike.com

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected