HP Naib-Tehsildar Question Bank series-5

HP Naib-Tehsildar Question Bank series-5HP Naib-Tehsildar Question Bank-1On the occassion of Indipendence day, Focusing on the need of the hour wherein maximum youth of Himachal Pradesh are actively preparing for Himachal Pradesh Naib-Tehsildar Examination, HimBuds.com brings to you the Fifth series of 20 questions for preparation of NT Examination. HP Naib-Tehsildar Question Bank series-3 will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

 

1 Saproon Valley is in district

(A) Mandi

(B) Solan

(C) Chamba

(D) Kangra

 

Answer: Solan

 

2. Dulchi Pass is in district

(A) Mandi

(B) Kullu

(C) Chamba

(D) Kangra

 

Answer: Kullu

 

3. At which of the following places herbal gardens are located in Himachal?

Dumreda

Neri

Jogindernagar

Shahpur

Select the correct answer using the codes given below:

(A) 1 and 2

(B) 1, 2 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2 and 3

Answer: 1, 2 and 3

 

4. Govt. of Himachal Pradesh has started ‘Dr. Y.S. Parmar Kisan Swarozgar Yojna’. This

scheme is for?

(A) Poly house and Micro irrigation inside poly house

 (B) Animal Husbandry for farmers

(C) Poultry farms in Himachal

(D) Horticultural development

 

Answer: Poly house and Micro irrigation inside poly house

 

5. Haripur fort is in which district of Himachal Pradesh?

(A) Mandi

(B) Kullu

(C) Chamba

(D) Kangra

 

Answer: Kangra





6. Hangrang Valley is in district

(A) Mandi

(B) Kullu

(C) Kinnaur

(D) Kangra

 

Answer: Kinnaur

 

7. 133 foot tall tricolour was hoisted in which district of Himachal Pradesh?

(A) Solan

 (B) Hamirpur

(C) Chamba

(D) Kangra

 

Answer: Chamba

 

8. Chamba is situated on the bank of which river?

(A) Ravi

(B) Beas

(C) Spiti

(D) Parbati

 

Answer: Ravi

 

9. Pong Dam is also known as

(A) Govind Sagar Dam

(B) Maharana Pratap Sagar Dam

(C) Chameri Dam

(D) Gobind Vallabh Pant Sagar Dam

 

Answer: Maharana Pratap Sagar Dam

 

10. Some of the dance forms of Himachal are very famous. One of them is Dangi. It is

the dance of which district?

(A) Kangra

(B) Chamba

(C) Kinnaur

(D) Sirmaur

 

Answer: Chamba

 

 

11. Kharait and Ujagjama are dances forms of which district in Himachal?

(A) Kullu

(B) Lahaul n Spiti

(C) Chamba

(D) Kinnaur

 

Answer: Kullu

 

12. Which of the following places is famous for the Holi Fair in Himachal?

(A) Mandi

(B) Bilaspur

(C) Sujanpur Tira

(D) Rampur

Answer: Sujanpur Tira

 

13. Larji Dam, is a run-of-the-river hydro-electric project, is on which River?

(A) Ravi

(B) Yamuna

(C) Beas

(D) Chenab

 

Answer: Beas

 

14. Glacier Bhadal and Tantgari are associated with which of the following rivers?

(A) Ravi

(B) Beas

(C) Yamuna

 (D) Satluj

 

Answer: Ravi

 

15. Reo Purgyil is one of the highest peaks in Himachal. It is located in which district?

(A) Kinnaur

(B) Lahaul and Spiti

(C) Chamba

(D) Kullu

 

Answer: Kinnaur

 




 

16. Arrange the following districts in decreasing order according to literacy level in

Himachal Pradesh?

1. Hamirpur

2. Una

3. Bilaspur

4. Mandi

Select the correct answer using the codes given below:

(A) 1-2-3-4

(B) 1-3-4-2

(C) 1-4-2-3

(D) 2-1-3-4

 

Answer: 1-2-3-4

 

17. Child sex ratio is highest in which of the following districts of Himachal Pradesh?

(A) Kinnaur

(B) Lahaul – Spiti

(C) Hamirpur

(D) Kangra

 

Answer: Lahaul – Spiti

 

18. Saraumga glacier is found in which district of Himachal?

(A) Kinnaur

(B) Lahaul n Spiti

(C) Kullu

(D) Shimla

 

Answer: Kullu

 

19. Which of the following is correct?

1. Khirganga national park is in Kullu district of Himachal.

2. Inderkilla national park is in Kullu district of Himachal.

Select the correct answer using the codes given below:

(A) 1 only

(B) 2 only

(C) Both 1 and 2

(D) Neither 1 nor 2

 

Answer: Both 1 and 2

 

20. On which date Himachal Pradesh as a state came into being?

(A) 20 December 1970

 (B) 25 January 1970

(C) 25 January 1971

(D) 26 January 1972

 

Answer: 25 January 1971

 




 

 

Thanks for going through the questions of our HP Naib-Tehsildar Question Bank series. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to visit this URL for more questions on Himachal Pradesh General Awareness: himbuds.com/category/hpas 

For more questions on Himachal Pradesh Naib-Tehsildar examination, Visit: himbuds.com/category/hpnt 

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected