HP Naib-Tehsildar Question Bank series-3

HP Naib-Tehsildar Question Bank series-3HP Naib-Tehsildar Question Bank-1Focusing on the need of the hour wherein maximum youth of Himachal Pradesh are actively preparing for Himachal Pradesh Naib-Tehsildar Examination, HimBuds.com brings to you the third series of 20 questions for preparation of NT Examination. HP Naib-Tehsildar Question Bank series-3 will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Which lake is famous for its floating piece of islands?

(A) Rewalsar

(B) Renuka

(C) Dal lake

(D) Kumarwah

Answer: Rewalsar

 

2. Tattapani water hotspring is situated in which district?

(A) Shimla

(B) Mandi

(C) Solan

(D) Kinnaur

Answer: Mandi

 

3. Origin of cheenab river is?

(A) Baralacha

(B) Dhauladhar

(C) Rohtang Pass

(D) Chamba valley

Answer: Baralacha

 

4. Ravi river originates from?

(A) Baralacha

(B) Dhauladhar

(C) Rohtang Pass

(D) Bada Bhangal

Answer: Bada Bhangal

 

5. Chandra and Bhaga River meets at?

(A) Bilaspur

(B) Dainkund

(C) Taandi

(D) Bada Bhangal

Answer: Taandi



6. What is average rainfall in Himachal?

(A) 1500 mm

(B) 1400 mm

(C) 1900 mm

(D) 1600 mm

Answer: 1600 mm

 

7. Which is the highest peak in district Mandi?

(A) Chohar

(B) Nagru

(C) Sonar

(D) Gyephang

Answer: Nagru

 

8. Govt. of Himachal Pradesh has started ‘Dr. Y.S. Parmar Kisan Swarozgar Yojna’. This is scheme for?

(A) Poly house and Micro irrigation inside poly house

(B) Animal Husbandry for farmers

(C) Poultry farms in Himachal

(D) Horticultural development

Answer: Poly house and Micro irrigation inside poly house

 

9. Name the only player to have won 4 consecutive man of the match awards

(A) Ricky Ponting

(B) Marcus Trescothik 

(C) Sourav Ganguly

(D) Shane Warne

Answer: Sourav Ganguly

 

10. Who has scored the fastest test century on debut?
(A) Ricky Ponting

(B) Shikhar Dhawan

(C) Sourav Ganguly

(D) Virender Sehwag

Answer: Shikhar Dhawan




11. Methane (CH4) is one of the six greenhouse gases under the Kyoto protocol. Which of the following is/are sources of methane?

1. Combustion of fossil fuels

Wetlands

Automobiles

Select the correct answer using the codes given below.

(A) 1 and 2 only

(B) 1 and 3 only

(C) 2 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

Answer: 1, 2 and 3

 

12. Which of the following is related to Cartagena protocol?

(A) Biosafety of handling and use of living modified organisms

(B) Persistent organic pollutants

(C) Green house gases

(D) Extinct and endangered species

Answer: Biosafety of handling and use of living modified organisms

 

13. Which of the following are primary greenhouse gases?

1 Carbon dioxide

2 Water vapour

3 Methane

Select the correct answer using the codes given below.

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer: 1, 2 and 3

 

14. Who has been appointed as the interim Managing Director and CEO of India Post

Payments Bank (IPPB), floated by the postal department?

(A) A P Singh

(B) Neena Mehta

(C) Amul Patnaik

(D) None of the above

Answer: A P Singh

 

15. Who was appointed as the new Commissioner of Delhi Police?

(A) Amulya Kumar Patnaik

(B) Alok kumar Verma

(C) Rajiv J shah

(D) B S Passi

Answer: Amulya Kumar Patnaik




 

16. Who has won the 2017 Australian Open title in the women’s singles category?

(A) Sania Mirza

(B) Serena Williams

(C) Venus Williams

(D) Maria Sharapova

Answer: Serena Williams

 

17. Which firm has bagged the government’s ‘Best IT Startup of India’ award at the National Entrepreneurship Award 2016 organised by the Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship?

(A) Lucideus

(B) Infosys

(C) Essar Infotech

(D) None of the above

Answer: Lucideus

 

18. The Union Ministry of Urban Development has appointed which Bollywood actress

as the new ambassador of the Swachh Bharat Campaign?

(A) Alia Bhatt

(B) Madhuri Dixit

(C) Anushka Sharma

 (D) Parineeti Chopra

Answer: Anushka Sharma

 

19. ICG – Samudra Pavak is a?

(A) Destroyer

(B) Stealth Frigate

(C) Submarine

(D) Pollution Control Vessel

Answer: Pollution Control Vessel

 

20. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved an investment

proposal for generation component of Arun-3 Hydro Electric Project. This project is

in which country?

(A) India

(B) Bhutan

(C) Bangladesh

(D) Nepal

Answer: Nepal





Thanks for going through the questions of our HP Naib-Tehsildar Question Bank series. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to visit this URL for more questions on Himachal Pradesh General Awareness: himbuds.com/category/hpas 

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: HimBuds content is copyright protected