HP Naib-Tehsildar Question Bank series-2

HP Naib-Tehsildar Question Bank series-2

HP Naib-Tehsildar Question Bank series-2HP Naib-Tehsildar Question Bank-1Focusing on the need of the hour wherein maximum youth of Himachal Pradesh are actively preparing for Himachal Pradesh Naib-Tehsildar Examination, HimBuds.com brings to you the second series of 20 questions for preparation of NT Examination. HP Naib-Tehsildar Question Bank series-2 will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Indian Standard Meridian passes through the states of UP, MP and

(A) Maharashtra, AP and Tamil Nadu

(B) AP, Karnataka and Tamil Nadu

(C) Telangana, AP and Tamil Nadu

(D) Chhattisgarh, Orissa and AP

Answer: Chhattisgarh, Orissa and AP

 

2. Isochrones are lines joining place with equal?

(A) Longitude

(B) Rainfall

(C) Frost

(D) Traveling time from a point

Answer: Traveling time from a point

 

3. Which are the twin cities?

(A) Delhi and Faridabad

(B) Mumbai and Pune

(C) Hyderabad and Secunderabad

(D) Bengaluru and Mysore

Answer: Hyderabad and Secunderabad

 

4. Who was the first Governor General of Bengal?

(A) Robert Clive

(B) Warren Hastings

(C) William Bentick

(D) Cornwallis

Answer: Warren Hastings

 

5. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor?

(A) Aurangzeb

(B) Babar

(C) Jahangir

(D) Akbar

Answer: Jahangir





6. Which institution provides long run finance to industries?

(A) UTI

(B) LIC

(C) GIC

(D) All of these

Answer: All of these

 

7. Octroi is levied and collected by?

(A) Centre

(B) State Government

(C) Local bodies

(D) All the above

Answer: Local bodies

 

8. Low productivity of agriculture in India is not caused by:

(A) Inadequate availability of inputs

(B) Subdivision of land holdings

(C) Less area under cultivation

(D) Poor finance facilities

Answer: Less area under cultivation

 

9. 12th five year plan aimed to achieve what percentage growth in agriculture?

(A) 2.5%

(B) 3.5%

(C) 4%

(D) 5%

Answer: 4%

 

10. CPI industrial workers data has been released by?

(A) CSO

(B) NSSO

(C) Ministry of Labour

(D) None of the above

Answer: Mnistry of Labourer





11. Which Raja of Guler was a great parton of Art particularly painting?

(A) Hari Chand

(B) Goverdhan Chand

(C) Ram Chand

(D Karam chand

Answer: Goverdhan Chand

 

12. How long does Shivratri fair at Mandi Last?

(A)  5 days

(B) 3 days

(C) 4 days

(D) 7 days 

Answer: 7 days

 

13. Rong Tong project of 2 MW capacity is in district?

(A) Kinnaur

(B) Sirmour

(C) Lahaul Spiti

(D) Bilaspur

Answer:  Lahaul Spiti

 

14. Horse Breeding Farm located in H.P?

(A)  lari in lahaul spiti

(B) Pekhuwal in Kullu

(C) Neri in Hamirpur

(D) Jagatsukh in kullu

Answer: lari in lahaul spiti

 

15. When was Chief Commission replaced by Lt. Governor in HP?

(A)  March 1952

(B) March 1951

(C) March 1950

(D) March 1949

Answer: March 1952





16. Which Raja of Kangra organised all the Hill Chiefs between J and K in 1588-89 against Akbar?

(A)  Karam Chand

(B) Bidhi Chand

(C) Prakash Chand

(D) Hari Chand

Answer: Bidhi Chand

 

17. Who was the first and only chairman of HP territorial council?

(A)  Thakur Karam Singh

(B) Thakur Anil Singh

(C) Thakur  Prakash Simgh

(D) Thakur Karan Singh

Answer: Thakur Karan Singh

 

18. With which region of H.P is Bonangchyu dance associated?

(A) Chamba

(B) Sirmour

(C) Kinnaur

(D) Kangra

Answer: Kinnaur

 

19. Which of the following hill states was not founded by Rajput adventures from Plains?

(A)  Rampur Bushahr

(B) Theog

(C) Baghaat

(D) Kutleaid

Answer: Rampur Bushaihar

 

20. Guru Ghantal monastery is in?
(A) Kullu
(B) Lahaul Spiti
(C) Kinnaur
(D )Sirmour

Answer:  Lahaul Spiti




Thanks for going through the questions of our HP Naib-Tehsildar Question Bank series. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to visit this URL for more questions on Himachal Pradesh General Awareness: himbuds.com/category/hpas 

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


error: HimBuds content is copyright protected