HP Naib-Tehsildar Question Bank series-1

HP Naib-Tehsildar Question Bank series-1HP Naib-Tehsildar Question Bank-1Focusing on the need of the hour wherein maximum youth of Himachal Pradesh are actively preparing for Himachal Pradesh Naib-Tehsildar Examination, HimBuds.com brings to you the first in the series of 20 questions for preparation of NT Examination. HP Naib-Tehsildar Question Bank series-1 will help the candidates evaluate their knowledge and prepare well for the examinations.

1. Which pass joins Kinnaur to Gharwal?
A. Kamilaga
B. Kugti
C. Daluchi
D. Kaarilaga

Answer: Kamilaga

2. Between which two mountain ranges is the Dharaon valley of Bilaspur district of HP?
A. Naina Devi and Kotdhar
B. Dhar Bahadurpur and Dhar Bandla
C. Dhar Naina Devi and Dhar Bandla
D. Dhar Naina Devi and Dhar Bahadurpur

Answer: Dhar Bahadurpur and Dhar Bandla

3. Who was the ally of Shambhar in his war with Aryan king Divodas?
A. Verchi
B. Perchi
C. Arjun
D. Pradyumn

Answer: Verchi

4. Which community has been mentioned by Justice Tek Chand for its high sense of service, dignity and duty?
A. Lubana
B. Brahmin
C. Sood
D. Ghirtha

Answer: Sood

5. Which tribe is living along Chandra Bhaga in Lahaul Spiti District?
A. Swangla
B. Gaddi
C. Bhot
D. Kunnu Khampa

Answer: Swangla




6. Who founded a state in upper Ravi valley with Brahampur as it’s capital around the middle of 6th century?
A. Meru Verman
B. Sahil Verman
C. Lakshman Verman
D. Aditya Verman

Answer: Meru Verman

7. Which figure is found on the coins of Kunidas?
A. Shiva with trident
B. Brahma with lotus
C. Vishnu with lakshmi
D. Brahma with saraswati

Answer: Shiva with trident

8. Which of the following led the campaign against Gurkha’s in Chopal, Jungal and Rawingarh areas?
A. James Baillie Fraser
B. David Octology
C. James Rustin
D. James George

Answer: James Baillie Fraser

9. Which Raja of Kangra organised all the hill chiefs between J & K in 1588-89 against Akbar?
A. Bidhi chand
B. Sansar chand
C. Prakash chand
D. Susharma chandra

Answer: Bidhi chand

10. Who divided the dialects spoken in Bilaspur into six categories?
A. T. Gahan Bailey
B. S. George Bailey
C. James Baillie Fraser
D. David Octology

Answer: T. Gahan Bailey

11 What is the venue of sixth meeting of Home Minister’s of SAARC Countries?
A. Kathmandu
B. Nepal
C. India
D. Bhutan

Answer: Kathmandu

12. Arya Samaj was formed by? 
A. Swami Dayanand Saraswati
B. Raja Ramamohan Rai
C. Swami Vivekanand
D. NOTA

Answer: Swami Dayanand Saraswati




13. Arya Samaj was formed by Swami Dayanand Saraswati in the year?
A. 1865
B. 1875
C. 1855
D. 1845

Answer: 1875

14. Who is the father of Computer Animation?
A. John Whitney
B. Charles Babbage
C. Steeve Russel
D. Adam Osborne

Answer: John Whitney

15. Who invented Spacewar computer game?
A. John Whitney
B. Charles Babbage
C. Steve Russel and MIT
D. Adam Osborne

Answer: Steve Russel and MIT

16. Gandhi Ji formed Harijan Sewak Samaj in?
A. 1932
B. 1931
C. 1933
D. 1934

Answer: 1932

17. Gandhi Ji returned to India from South Africa on?
A. 9 Jan 1915
B 10 Jan 1915
C 15 Jan 1915
C 12 Jan 1915

Answer: 9 Jan 1915

18. Longest day in Northern Hemisphere is?
A. 20th June
B. 21st June
C. 22nd June
D. 23rd June

Answer: 21st June

19. Recently world’s first ATM celebrated its?
A. 47th birthday
B. 48th birthday
C. 49th birthday
D. 50th birthday

Answer: 50th birthday




20. Which state became 1st state in country to open blood bank for cattle?
A. Uttar Pradesh
B. Odisha
C. Tamil Nadu
D. Kerala

Answer: Odisha

Thanks for going through the questions of our HP Naib-Tehsildar Question Bank series-1. Lot More coming your way, Stay tuned. Don’t forget to visit this URL for more questions on Himachal Pradesh General Awareness: himbuds.com/category/hpas 

Comments

comments



PRATEEK has worked with NATIONAL AGRI-FOOD BIOTECHNOLOGY INSTITUTE for 3 years. He is a Bio-tech professional with B.Tech(Biotechnology) From BCET Govt College and M.Tech (Bio-technology) from Kurukshetra University. He loves to write, read books, listen music and go for trekking expeditions. He is a dedicated author at HIMBUDS.COM


2 thoughts on “HP Naib-Tehsildar Question Bank series-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: HimBuds content is copyright protected